Nieuws

Donderdag 19 april 2012(bron Kliknieuws)Open dag bij aardbeienkwekerij Heeren

ODILIAPEEL – “Mensen die aardbeien uit de automaat halen, kijken vaak even door de ramen naar binnen: ‘kijk zo groeien de aardbeien!’” Een goede reden vindt Hans Heeren om een open dag te houden op zijn aardbeienkwekerij aan de Rode Eiklaan 18 in Odiliapeel op zondag 22 april van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Hans Heeren groeide op tussen de aardbeien net als zijn zoon Jurre.


In de kas hangen sinds een week weer frisogende rode aardbeien. Het is dankzij die kas dat Hans Heeren (36) aardbeien kan leveren van april tot zelfs begin januari. Zijn vader teelde alleen buiten aardbeien, samen met gewassen als augurken en prei. “Toen hij in 1990 de kas bouwde, was het al snel alleen nog maar aardbeien”, vertelt Hans die altijd thuis meewerkte, de tuinbouwschool volgde en als bijna automatisch het bedrijf in rolde.
Een bloeiend bedrijf, figuurlijk, maar ook letterlijk natuurlijk én prettig om in te werken. “In de zomer telen we de aardbeien buiten op stellingen. Je hoeft net als vroeger niet meer over de grond te kruipen om aardbeien te plukken.” Het vinden van personeel is dan ook geen probleem voor Hans. “In de zomervakantie hebben we ook nog dagelijks zo’n twintig scholieren aan het plukken.”
Voorlopig komen de aardbeien uit de kas vandaan. Er is veel te zien met opvallende dingen zoals de plastic slangen die plotseling volschieten met lucht. “Dat is C02 uit de kachel”, lacht Hans. “Dat is goed voor de planten. En die beestjes dat zijn hommels en bijen voor de bevruchting. Op de open dag hebben we een doorzichtige hommelkast waar je zelfs de koningin in kunt zien!”
Ook andere beestjes worden ingezet, niet voor de bevruchting, maar wel om de strijd aan te gaan met spint, mijt en trips. “Die kun je zondag met een loep zien!”
En dan is het ook nog het voedsel dat de aardbeiplanten via slangetjes aangevoerd krijgen. “We kunnen zo de smaak en stevigheid sturen. Niet veel hoor, want meestal bepaalt het ras de smaak, en ook de tijd. Verder in de teelt zijn de aardbeien zoeter!”

Wie alles wil weten over de teelt van aardbeien is zondag welkom bij Kwekerij Heeren en neem gerust de kinderen mee, want voor hen is er onder meer een knutselhoek en springkussen. Meer weten: www.kwekerijheeren.nl

 

 

Hans Heeren groeide op tussen de aardbeien  


Woensdag, 9 Nov 2011 Imagebuilding

Stomverbaasd ben ik dat Hans actie gaat voeren. Zijn aardbeien hebben last van de smakeloosheid van de buitenlandse in deze tijd van het jaar. Eenmaal een Egyptenaar geproefd, is de conclusie van de supermarktklant dat álle aardbeien niet meer smaken terwijl Hans nog tot en met kerstmis lekkere aardbeien in zijn kas in Odiliapeel heeft. Kortom de Nederlandse aardbeien hebben te maken met een verkeerde beeldvorming bij de consument.

Kasaardbeien plukken

Een imagoprobleem in de aardbeien, ik vind het onvoorstelbaar. Mijn kinderen willen niets liever dan aardbeien. Krulle lust alleen ranja van aardbeien en snoepjes met een plaatje van een aardbei erop, zijn zijn favoriet.Pluk wil het liefst stiekjes in haar haar met bolletjes in de vorm van aardbeien en ze draagt het liefst haar laarsjes met de aardbeien erop afgebeeld. De twee juichen als ik ze meeneem naar de aardbeienautomaat in ons dorp. Dat is een feest! Ze mogen een bakje kiezen, geld inwerpen en vervolgens lekker smikkelen op het bankje dat de aardbeienteler, die overdag ook nog timmerman is, van steigerplanken heeft gemaakt.Hoezo imagoprobleem? Pas was ik bij de verzamelde varkensboeren in Boekel. Die hadden écht een imagoprobleem. Varkensvlees is tegenwoordig niet sexy zoals tegenwoordig een imagoprobleem genoemd wordt en daarom hadden de varkensboeren de hulp ingeroepen van een communicatiedeskundige. Een vlotte dame die moeiteloos een heleboel positieve zaken rond varkensvlees oplepelde, maar de media schreef liever over megastallen en misstanden. Het werd hoog tijd dat de media positief ging schrijven en de pr-dame vertelde als voorbeeld het verhaal van de Engelse roodfruittelers die last hadden van de concurrentie van de appel en de banaan. De media moest bespeeld worden, maar van het feit dat aardbeien veel vitamine C bevatten, werd geen journalist opgewonden.De telers dachten door: wat heeft vitamine c tot gevolg?“Het is goed voor de doorbloeding van het lichaam”, vertelde de pr-dame. “Dan heb je dus ook een goed doorbloede huid en dan word je mooi, dus dat is goed nieuws voor de damesbladen. Een goed doorbloede huid, dan krijg je blosjes op je wangen. Dat is goed nieuws voor de tienerbladen, want met mooie frisse blosjes op je wangen word je aantrekkelijk voor het andere geslacht. Dus wil je in de smaak vallen bij het andere geslacht, eet rood fruit.”De varkensboeren in de zaal giebelden, maar de pr-dame ging verder: “Een goed doorbloed lichaam werkt libido-verhogend en dat is weer goed nieuws voor de mannenbladen.”De roodfruit telers in Engeland veroverden de media en de pr-dame had er een cd van: “Boordevol berichten over de gunsten effecten van het rode fruit op het welbevinden, de gezondheid en het liefdesleven.”Ik ben benieuwd hoe sexy varkensvlees straks in de media voorgeschoteld wordt. Ik wil daar best aan meewerken, maar varkensboeren bellen niet zo vaak. Aardbeientelers wel en ik ga graag samen met Krulle even kijken in ‘die hele grote aardbeienautomaat’ in Odiliapeel. Ik laat me als media ook graag bespelen als Hans bij het afscheid twee bakjes aardbeien meegeeft. Krulle heeft al bijna een bakje op voor we thuis zijn en de rest is binnen een half uur verslonden. Wat zijn die aardbeien uit Odiliapeel lekker en ook nog tot en met kerstmis leverbaar! André van der Linden


zondag, 6 nov 2011'AARDBEIEN BESCHERMEN MAAG TEGEN ALCOHOL'Als je graag een stevige borrel drinkt is het verstandig om flink aardbeien te eten. Uit onderzoek bij ratten blijkt namelijk dat het eten van aardbeien de schadelijke effecten van alcohol op de maag vermindert. Een onderzoeksteam met Italiaanse, Servische en Spaanse onderzoekers kwam tot die conclusie. De aardbeien beschermen het slijmvlies in de maag. Volgens Sara Tulipani, onderzoeker aan de Universiteit van Barcelona, komt dit niet alleen door de antioxidanten in de aardbeien. "De aardbeien zijn ook in staat om antioxidanten en enzymen in het lichaam te activeren."Een ontsteking van het maagslijmvlies kan veroorzaakt worden door alcoholconsumptie, maar ook door virale infecties of bepaalde geneesmiddelen.Een voedingspatroon rijk aan aardbeien zou dus wellicht ook maagziekten kunnen voorkomen. De vrucht vertraagt volgens de onderzoekers de vorming van maagzweren. De Italiaanse hoofdonderzoeker Maurizio Battino van de Marche Polytechnic University denkt dat aardbeien ook tijdens ziekte de schade van het maagslijmvlies kunnen verminderen.


donderdag, 3 nov 2011 - 16:35‘Nog steeds aardbeien uit Odiliapeel’

ODILIAPEEL – Aardbeien zijn goed tegen kanker en dementie, zijn cholesterolverlagend, bevatten weinig calorieën, zijn goed voor je ogen én lustopwekkend! Maar zijn de aardbeien in november nog wel lekker?

Hans Heeren heeft nog tot begin januari Peelse aardbeien!

“Onze aardbeien wel”, verzekert Hans Heeren uit Odiliapeel. “Maar veel mensen weten niet dat er in deze tijd ook aardbeien uit Nederland zijn!”
Ook in de kas in Odiliapeel groeien de aardbeien volop. “Ze zijn iets minder zoet dan in de zomer als de zon er vol op staat, maar ze smaken veel beter dan de buitenlandse aardbeien. Omdat aardbeien in de winter duurder zijn, schakelen veel winkels over op buitenlandse, maar als mensen die kopen, zeggen ze. ‘Die smaken niet en we kopen geen aardbeien meer'.”
Dus zijn Hans Heeren en enkele andere aardbeientelers in actie gekomen. “We proberen winkels nu zo ver te krijgen dat ze een bord bij ons product neer zetten: ‘Hollandse aardbeien’ en als mensen die kopen, zijn wij er van overtuigd dat ze volgende keer wéér een bakje kopen.”bron[kliknieuws]


dinsdag, 25 okt 2011Peelse aardbeienteler in actie

ODILIAPEEL - Aardbeien: we zijn er allemaal dol op, groot en klein. Nu komen aardbeien vaak van heinde en ver onze supermarkten binnen. “Terwijl de aardbei van eigen bodem lekkerder is alleen al omdat deze door de korte reisafstand rijper geplukt wordt”, aldus aardbeienteler Hans Heeren uit Odiliapeel. Reden voor een aantal aardbeientelers om een website met aardbeienweetjes en een twitter-account te starten. ”De meeste mensen weten nog maar weinig van de aardbei en dat is echt jammer.” Om de website nu verder onder de aandacht te brengen, zijn de telers een prijsvraag gestart. Wekelijks, tot aan het eind van het aardbeienseizoen, kunnen liefhebbers van het zachte fruit een kist aardbeien winnen, alsmede een rondleiding op een aardbeienbedrijf.De website www.hollandseaardbeien.nl is een prima platform voor de telers om in contact met de consument te komen en onderling informatie uit te wisselen. Heeren merkt dat consumenten leergierig zijn. Dat ze graag willen weten waar hun voedsel vandaan komt en hoe en door wie het wordt geproduceerd. “Men is oprecht geïnteresseerd. Door hen actief van informatie te voorzien, neemt de waardering voor mijn bedrijf en mijn aardbeien toe. En dat motiveert mij enorm. Dat geldt voor alle Trotse telers van dit initiatief.”

Aardbeienweetjes
De website staat bomvol weetjes over de rode smaakmaker en informeert het publiek specifiek over de Nederlandse aardbei. De komende tijd zal de website verder worden gevuld. Tot aan het eind van het aardbeienseizoen – dat kan wel tot kerst zijn, zijn er nu ook leuke prijzen te winnen op de site. 

De prijsvraag
Wekelijks wordt de laagdrempelige prijsvraag ververst met een nieuwe vraag over aardbeien. De oplossing op de vraag is op de website zelf terug te vinden. Dat betekent dat er dus ook wekelijks prijzen te winnen zijn: een kistje aardbeien, bestaande uit liefst 10 doosjes! Bovendien maken deelnemers kans op een rondleiding op een van de deelnemende aardbeienbedrijven. In oktober worden de vragen wekelijks ververst, daarna kan het zijn dat de frequentie wordt aangepast naar bijvoorbeeld tweewekelijks.

Meedoen
Meedoen aan de prijsvraag is gemakkelijk. Men hoeft alleen het goede antwoord op de weekvraag in te sturen en de adresgegevens in het formulier op de website in te vullen. Klik op de homepage op de knop ‘Prijsvraag’ en alles wijst zich verder vanzelf. 

De initiatiefnemers
De aardbeientelers die zich bij het initiatief hebben aangesloten zijn Richard en Annet Kalter uit IJsselmuiden, Jan Robben uit Oirschot, Rob Luysterburg uit Heerle, Marcel Dings uit Belfeld, Arno de Beijer uit Doornenburg, Frank en Carola Hereijgers uit Lepelstraat, Frits en Amanda Vriend uit Benningbroek, Rob van der Wouw uit Dongen, Hans Heeren uit Odiliapeel, Mark van Aert uit Zundert, Patrick Bouten uit Meijel en Peter en Dianca van de Ven uit Sint-Michielsgestel. Op de website www.hollandseaardbeien.nl staan links naar de afzonderlijke de telers. Het gezamenlijke twitter-account is @aardbeiweetjes.» Naar archief
Wij zijn lid van de Coöperatie Coforta U.A.
De verkoop van onze producten vindt plaats
via The Greenery B.V. Voor wekoop aan consumenten/derde hebben wij een ontheffing.