Nieuws archief

» "Aardbeien beschermen maag tegen alcohol"
» "Nog steeds aardbeien uit Odiliapeel"
» "Peelse aardbeienteler in actie"

 

 

6-11-2011

'AARDBEIEN BESCHERMEN MAAG TEGEN ALCOHOL'

Als je graag een stevige borrel drinkt is het verstandig om flink aardbeien te eten. Uit onderzoek bij ratten blijkt namelijk dat het eten van aardbeien de schadelijke effecten van alcohol op de maag vermindert. Een onderzoeksteam met Italiaanse, Servische en Spaanse onderzoekers kwam tot die conclusie. De aardbeien beschermen het slijmvlies in de maag. Volgens Sara Tulipani, onderzoeker aan de Universiteit van Barcelona, komt dit niet alleen door de antioxidanten in de aardbeien. "De aardbeien zijn ook in staat om antioxidanten en enzymen in het lichaam te activeren."

Een ontsteking van het maagslijmvlies kan veroorzaakt worden door alcoholconsumptie, maar ook door virale infecties of bepaalde geneesmiddelen.

Een voedingspatroon rijk aan aardbeien zou dus wellicht ook maagziekten kunnen voorkomen. De vrucht vertraagt volgens de onderzoekers de vorming van maagzweren. De Italiaanse hoofdonderzoeker Maurizio Battino van de Marche Polytechnic University denkt dat aardbeien ook tijdens ziekte de schade van het maagslijmvlies kunnen verminderen.

 
  

donderdag, 3 nov 2011 - 16:35

‘Nog steeds aardbeien uit Odiliapeel’

ODILIAPEEL – Aardbeien zijn goed tegen kanker en dementie, zijn cholesterolverlagend, bevatten weinig calorieën, zijn goed voor je ogen én lustopwekkend! Maar zijn de aardbeien in november nog wel lekker?

Hans Heeren heeft nog tot begin januari Peelse aardbeien!

“Onze aardbeien wel”, verzekert Hans Heeren uit Odiliapeel. “Maar veel mensen weten niet dat er in deze tijd ook aardbeien uit Nederland zijn!”
Ook in de kas in Odiliapeel groeien de aardbeien volop. “Ze zijn iets minder zoet dan in de zomer als de zon er vol op staat, maar ze smaken veel beter dan de buitenlandse aardbeien. Omdat aardbeien in de winter duurder zijn, schakelen veel winkels over op buitenlandse, maar als mensen die kopen, zeggen ze. ‘Die smaken niet en we kopen geen aardbeien meer'.”
Dus zijn Hans Heeren en enkele andere aardbeientelers in actie gekomen. “We proberen winkels nu zo ver te krijgen dat ze een bord bij ons product neer zetten: ‘Hollandse aardbeien’ en als mensen die kopen, zijn wij er van overtuigd dat ze volgende keer wéér een bakje kopen.”

bron[kliknieuws]

 
 


 

dinsdag, 25 okt 2011

Peelse aardbeienteler in actie

ODILIAPEEL - Aardbeien: we zijn er allemaal dol op, groot en klein. Nu komen aardbeien vaak van heinde en ver onze supermarkten binnen. “Terwijl de aardbei van eigen bodem lekkerder is alleen al omdat deze door de korte reisafstand rijper geplukt wordt”, aldus aardbeienteler Hans Heeren uit Odiliapeel. Reden voor een aantal aardbeientelers om een website met aardbeienweetjes en een twitter-account te starten. ”De meeste mensen weten nog maar weinig van de aardbei en dat is echt jammer.” Om de website nu verder onder de aandacht te brengen, zijn de telers een prijsvraag gestart. Wekelijks, tot aan het eind van het aardbeienseizoen, kunnen liefhebbers van het zachte fruit een kist aardbeien winnen, alsmede een rondleiding op een aardbeienbedrijf.

De website www.hollandseaardbeien.nl is een prima platform voor de telers om in contact met de consument te komen en onderling informatie uit te wisselen. Heeren merkt dat consumenten leergierig zijn. Dat ze graag willen weten waar hun voedsel vandaan komt en hoe en door wie het wordt geproduceerd. “Men is oprecht geïnteresseerd. Door hen actief van informatie te voorzien, neemt de waardering voor mijn bedrijf en mijn aardbeien toe. En dat motiveert mij enorm. Dat geldt voor alle Trotse telers van dit initiatief.”

Aardbeienweetjes
De website staat bomvol weetjes over de rode smaakmaker en informeert het publiek specifiek over de Nederlandse aardbei. De komende tijd zal de website verder worden gevuld. Tot aan het eind van het aardbeienseizoen – dat kan wel tot kerst zijn, zijn er nu ook leuke prijzen te winnen op de site. 

De prijsvraag
Wekelijks wordt de laagdrempelige prijsvraag ververst met een nieuwe vraag over aardbeien. De oplossing op de vraag is op de website zelf terug te vinden. Dat betekent dat er dus ook wekelijks prijzen te winnen zijn: een kistje aardbeien, bestaande uit liefst 10 doosjes! Bovendien maken deelnemers kans op een rondleiding op een van de deelnemende aardbeienbedrijven. In oktober worden de vragen wekelijks ververst, daarna kan het zijn dat de frequentie wordt aangepast naar bijvoorbeeld tweewekelijks.

Meedoen
Meedoen aan de prijsvraag is gemakkelijk. Men hoeft alleen het goede antwoord op de weekvraag in te sturen en de adresgegevens in het formulier op de website in te vullen. Klik op de homepage op de knop ‘Prijsvraag’ en alles wijst zich verder vanzelf. 

De initiatiefnemers
De aardbeientelers die zich bij het initiatief hebben aangesloten zijn Richard en Annet Kalter uit IJsselmuiden, Jan Robben uit Oirschot, Rob Luysterburg uit Heerle, Marcel Dings uit Belfeld, Arno de Beijer uit Doornenburg, Frank en Carola Hereijgers uit Lepelstraat, Frits en Amanda Vriend uit Benningbroek, Rob van der Wouw uit Dongen, Hans Heeren uit Odiliapeel, Mark van Aert uit Zundert, Patrick Bouten uit Meijel en Peter en Dianca van de Ven uit Sint-Michielsgestel. Op de website www.hollandseaardbeien.nl staan links naar de afzonderlijke de telers. Het gezamenlijke twitter-account is @aardbeiweetjes.
Wij zijn lid van de Coöperatie Coforta U.A.
De verkoop van onze producten vindt plaats
via The Greenery B.V. Voor wekoop aan consumenten/derde hebben wij een ontheffing.